sunnuntai 1. syyskuuta 2013

What is a model?

Pictures by Kristina Najah

Toisinaan jotkut kuvaukset vaikuttavat toisia enemmän itsetuntoon ja ajatusmaailmaan. Toisinaan se riippuu myös kuvaajasta ja päivästä. Krin kanssa paineltiin keskikesällä Suomenlinnan mukulakivikatuja niin, että hengästyin. En ollut ennen tajunnutkaan, kuinka iso Suomenlinna oikein on, kuin vasta tällä kuvauskerralla. Sää oli mitä ihanin, meri-ilma sai olon rennoksi ja kesäiseksi, kauniita paikkoja oli melkein liiaksi asti ja voin ilosekseni sanoa, että kuvaussetti oli kyllä yksi tämän vuoden parhaista. Vaikka en pahemmin ehtinyt pitämään edes ruokataukoa, nautein koko kuvausajasta mitä suurimmalla innolla.

Olin saanut aiemmin idean, että menisin kokonaan veteen ja kuvattaisiin Suomenlinnan makeilla kallioilla jotain tosi eeppisen tekotaiteellista, mutta vesi oli niin jäätävän kylmää, että se mitä sain itsestäni irti, oli lähinnä nilkkoihin asti ulottuva vesi... Istuessa kiven päällä tuli kyllä aikamoista kirkumista ja naurua, tyrskyt päättivät ilmaantua nimittäin juuri silloin ja iskeytyä päälleni niin, että kastuin kokonaan. Olen aika ylpeä siitä, että virallisessa kuvassa ei näy yhtään sitä, kuinka kylmä silloin oli. Pääasiassa fiilis olikin sellainen, että mä olen selkeästi joku Venus tässä, niin makeaa se tyrskyäminen ja posettaminen samaan aikaan oli. On jännä tajuta, kuinka paljon näyttelijäntaitoja mallina oleminen vaatiikaan. Se mikä siitä tekee outoa on se, että mä olen ihan mielettömän huono näyttelemään. Kenties mallina olon ihanuus ja kauheus on juuri siinä, että itseään saa aina uudestaan ja uudestaan haastettua. Siinä oppii väkisinkin itsestään lisää ja tajuaa, että muutosta tapahtuu.

 Tänään olen keskustellut Idan kanssa aiheesta, jota olen itsekin miettinyt koko malleiluni ajan. Mikä tekee mallista mallin? Aihe on itseasiassa vähän sama oikeastaan millä tahansa alalla, mikä on harrastajan ja ammattilaisen raja ja jos on siltä väliltä, mihin se pitäisi luokitella? Voiko aloitteleva malli olla jo ammattilainen, jos hän saa siitä rahaa? Entäpä miten on vuosien ajan mallinhommia tehneen laita, joka ei ole silti saanut työstään rahaa? Suuremmillakin markkinoilla ulkomailla on yleistä, että nimeä tekevä malli ei välttämättä saa palkkaa, vaan esimerkiksi vaatteita. Voidaanko hänet silti laskea ammattilaiseksi, jos tekee silti työtä isomalle firmalle? Suomessakin on yleistä, varsinkin alternative puolella, että jos saa homman katalogimallina, saa lähinnä lahjakortteja tai vaatteita. Onko kyseessä silti harrastelijamalli, vai voiko hän olla ammattilainen, jos vaikka muuten saakin rahaa työstään? Tätä voisi pähkäillä suuntaan ja toisin vaikka kuinka pitkään ja mielipiteitä on taatusti yhtä paljon, kuin asiaa miettiviäkin. Voiko malli siis olla malli, vaikka ei ole vielä maailmalla niin suosittu? Kertokaapa omista ajatuksistanne ja mielipiteistänne!

Translation:
Sometimes other photoshoot effect me more than others. Sometimes it depends on photographer or even what kind of day I am having. With Kristina I had relaxing (and still busy) day at Suomenlinna, we went all around trying to find perfect places for our pictures. Oh it is such a beautiful place and day was bright and warm. 
I had an idea for me to going on to water and being all fakeartsy. But then the reality hitted me, water was freezing cold and I couldn´t go on the water exept stanging on the rock and sitting, just keeping only my legs in the water. I am quite proud of myself, you can´t see my freezing or anything in this official picture. Almost everytime that water hitted me (in the face!) I started screaming and laughing. Other half I was feeling like a goddess, while sea was going rough front of me. It was so cool, so out of this world.
Today I have been talking with my model friend Ida, about what is a model. Can you be professional model without getting paid but having a job with bigger firm. Is it just a hobby when you have money, but sometimes you just have clothes to yourself? What is professional model and what is not, tell your opinion! Is it money, or experience.. or maybe both? Can you be model without the whole world knowing you?

/Leena

7 kommenttia:

Annele kirjoitti...

itse jotenkin käsitän malliksi mallin, joka on kirjoilla mallitoimistossa ja saa keikoistaan palkkaa. muut harrastelijoita.

Annele kirjoitti...

...tai (jatkan vielä edellisestä) voi mahdollisesti olla freelancer-malleja (en tiedä onko?), mutta että valokuvat päätyvät johonkin muuallekin kuin nettiin. lehtiin, katalogeihin. muuten tosi moni voisi kutsua itseään malliksi. esim. Rose Shock ei väitä olevansa malli, vaikka on itse asiassa tehnyt enemmänkin katalogihommia. hänet melkein jo malliksi luokittelisin!
tämä minun käsitykseni. :)

Suski kirjoitti...

Henk. koht. pidän kaikkia alternative malleja sun muita ihan vain harrastajina, yleensähän aika monia on pyydetty kuvauksiin sen sijasta, että he olisivat sinne itse hakeutuneet. Eiköhän se oikea mallin työ ole sitä, että omistetaan kansio omista töistään ja juostaan tukka hulmuten castingeissa töitä etsimässä. Mutta mielestäni ihminen voi kutsua itseään vaikka jumalaksi, jos tuntee siihen tarvetta :D

ShaDow kirjoitti...

On ammattilaismalleja ja on harrastelijamalleja ja kummistakin löytyy sekä hyviä melleja että huonoja malleja. Ei mallitoimiston kirjoilla oleminen tarkoita sitä että olisi huippuhyvä, sielläkin on porukkaa joka lähtöön ja harrastelijapuolelta taas voi löytyä oikeita helmiä. Kaikkien ei minusta tarvitse ollaan missään toimistossa kirjoilla vaan malleilun voi pitää ihan harrastuksena. Ei sen huonompi harrastus ole kuin vaikka ompelu. Miun käsityksen mukaan joillakin toimistoilla on tiukat rajat että keille saat malleilla, esim. kuvaajakaverin kanssa tehdyt tfcd-kuvaukset voi unohtaa ja aloitteleville kuvaajille on hyvä että on harrastelijamalleja tarjolla niin pääsevät harjoittelemaan js toteuttamaan ideoita ilman että täytyy lyyä satasia pöytään :D

Riina Susanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
papercuts kirjoitti...

Malli on ammattinimike, eli kun ansaitsee elantonsa mallina, voidaan puhua mallista. Muuten voidaan puhua malliharrastuksesta. Mua ainakin ottaa päähän kun joka toinen gootti ja pikkuteini on nykyään "malli" koska on käynyt joskus ammattikuvaajalla tai ottanut kivoja kuvia itsestään itselaukaisimella.

Leena kirjoitti...

Annele: Hyviä näkökulmia ^^

Suski: Aijaa, ei mua vaan oo pyydetty mihkään xD Itse teen töitä sen eteen. Tietty kyllähän näitä poikkeuksia on. Ja ihana toi jumala juttu xD

ShaDow: Jep, eipä toimiston listoilla oleminen välttis sitä meinaa että töitä saisi. Ihan itsestä se on aina kiinni ja siitä mitä haetaan. Ja nimenomaan ei pitäs ikinä maksaa!

papercuts: Hehee true xD Mä aloin kutsumaan itteäni enempi malliksi sen jälkeen kun Andrea totesi mun olevan malli xD <3 Mm Andrea.. Mutta tosiaan, se että jokanen kutsuu itseään nykyään malliksi on kyllä suorastaan omituista. Missä vaiheessa siitä tuli muotia?