maanantai 12. joulukuuta 2011

Erilaisuus kunniaan!

Ihmiset on erilaisia (people are different)


Pahoittelen vielä pikkujoulupostauksessa olleita kuvia, joista monet pahoittivat mielensä. Silti musta on aika omituista, että osa päätti tulla kertomaan lopettavansa koko blogin lukemisen kahden postauksen takia, kumminkin, kun noita postauksia on ehtinyt kertymään jo 436 kappaletta. Plus tämä. Joten tästä päästäänkin aiheeseen ulkonäkörasismi. Ihan jo pelkän sanan vuoksi on ollut mm. Gallerian puolella pientä kinaa, joten ihmisiä ei voi miellyttää oikeastaan millään tapaa, jos on kyse uppiniskaisuudesta ja pilkun viilaamisesta.

Olen super iloinen, kuinka monta lukijaa mulle on kertynyt tässä n. puolentoista vuoden aikana. En olisi uskonut, että näinkään moni olisi kiinnostunut elämästäni, mielenkiinnonkohteistani, tyylistäni jne, joten kiitoksia vaan kaikille, jotka ovat olleet mukana joko nyt viime ajoista lähtien tai koko matkan ajan! Blogin pitämisestä on kuitenkin tullut yksi rakkaimmista harrastuksistani.  Mutta tosiaan nyt eksyn aiheesta.. Viime vuonna pikkujoulupostausta tehdessäni en ollut itse noteerannut mitenkään sitä, että kuviin oli päässyt mukaan kavereideni skiniaatetta, koska itse olen pitänyt täysin normaalina sitä, että kaverini ja ystäväni voivat olla puhtaasti sitä mitä ovat. Jos alkaisin heitä muuttamaan, he eivät olisi enää oma itsensä. Tämän vuotisessa päätin vetää asiaa hieman pidemmälle, jotta saisin keskustelua ja kommentteja aikaiseksi, mielipiteet ovat tässä asiassa tärkeitä, koska myös minua on koko elämäni ajan dissattu aina millon missäkin määrin ja yleensä juuri ulkomuodon ja nopean päällekatsauksen takia.
Mielenkiintoisia, tähän asiaan kuuluvia kommentteja tulikin ja tästä kavereiden muuttamis asiasta mulla onkin jo kaksi esimerkkiä joista haluaisin puhua.

"Itse wiccana, en voisi ikinä kuvitella itseäni tuollaiseen seuraan. Jos siellä olisi hyvä ystäväni, pyytäisin heitä joko laittamaan kaikki reksvitiitta pois, tai että menisimme muualle. "

Näin sanoo anonyymi, joka pitää vielä itseään wiccana, wiccasta voisin puhua sitten tässä hieman myöhemmin. Mutta siis, on kyllä hemmetin hyviä kavereita, jos niitä häpeää niin paljon, ettei voi toisen asuntoon mennä (tai tuntee itsensä niin vaivautuneeksi) taikka kehtaa vielä pyytää toista muuttamaan sisustustaan hänelle mieleiseksi. Itselle ei tulisi mieleenkään. Omaako kukaan muu kavereita, joille voisi ehdottaa sisustuksen muuttamista tai ehdottaa mieluummin uloslähtöä? Tosin ulos lähteminenkin voi olla vaikeaa. Ulkonäkörasismi kohdistuu mielestäni kaikkeen sellaiseen mikä, no liittyy ihmisten ulkonäköön ja muotoon. Toisin sanoen jos olet vaikkapa erittäin tuhti, lihava, miten vain, ja yhtäkkiä paras ystäväsi sanoisikin, ettei tahdo lähteä kanssasi ulos, koska häpeää sinua? Kyselin eilen lärvikirjan kautta ihmisten kokemuksia ja tarinoita ulkonäkörasismista ja kyllä, eräs kaverini tietää henkilön, joka ei kehtaa lähteä parhaan kaverinsa kanssa ulos, koska hän on kuulemma liian lihava. Että näin.. itse en ole kyllä ikinä dissannut kavereitani heidän aatteensa, sisustuksensa tai vaikkapa tämän painoasian vuoksi. Minut kyllä on. 

Today's makeup


Pikkujoulupostauksen, no vaikkapa sen lippukuvan ideana mulla ei ollut mitenkään väittää, että olin itsekin skinhead tai aatteen kannattaja, en todellakaan ole. Mua ei vaan haittaa, että kaverini ovat (toisin kuin eräitä), mitä sitten ovat. Mua pyydettiin dissaamaan tälläiset kaverit (pahoja kun ovat). En silti näe siinä mitään syytä. Esimerkiksi kuvissa näkyvä Ville, on vanha luokkakaverini amiksessa. Kärsin amiksen alettua pahasti bulimiasta, koko homma oli riistäytymässä käsissä ja mulla reistaili jo sydänkin. Ville oli mun kanssani ruokalassa, kun kukaan muu ei halunnut istua mun kanssani ja hänpä varmisti, että syön ja jaksan. Tämä pieni ja pahat tatuoinnit omaava jätkänkäppyrä halusi valmistaa, etten kuole nälkään. Taisipa hän myös lohduttaa mua monta kertaa, kun sain koulussa paniikkikohtauksen. Dissataanpa sellaiset kaverit. Kuvissa näkyvä Johannes kyseli minulta vakavasti tahdonko naimisiin näin pian edellisestä naimakaupasta (no ei se nyt sitä sanaa käyttänyt) ja varmisteli, että olen ehdottoman tosissani. Kyseinen keskustelu johti siihen, että hän halusi varmistaa, etten särje taas sydäntäni. Vaikka olenkin menossa naimisiin hänen kaverinsa kanssa, jonka hän on tuntenut puoli ikäänsä. Kamala skinhead ei halua, että särjen sydämeni, oivoi, nyt dissataan tääkin hemmo. Kuvissa näkyvä Jarkko, jonka koti näissä kuvissa on kyseessä, on puolustanut minua tilanteissa, joissa kukaan muu ei ole. Hän ruokki minut kyseisissä bileissä, kun minun oli nälkä ja aina on ollut erittäin, erittäin ystävällinen ja kunnioittava mua kohtaan. On jopa kertonut minun olevan hänelle tärkeä kaveri. Kah, kamala mies! Tatu, jota kuvissa ei näykään, mutta on myös hyvä kaverini ja voisi melkeinpä mennä jo ystävä kansioon, on aina käyttäytynyt mua kohtaan myös hyvin ystävällisesti, auttanut hädässä ja lohduttanut. Olen jopa mennyt Tatun luokse, kun muuta yöpaikkaa ei ole ollut mun kerran erotessa eksästäni. Taisinpa polttaa jätkän kaikki röökitkin masennukissani, eikä ollut mies moksiskaan.. Aina hänellä on hymyilemisen aihetta eikä ole koskaan pettänyt luottamustani. Joten voitte ehkä ymmärtää, että mulla ei ole näitä ihmisiä kertakaikkisesti yhtään mitään vastaan ja kyllä, olen ylpeä, että voin sanoa heitä kavereikseni, ystävikseni. Koska eräät ihmiset, jotka ovat olleet tuikutavallisia kaikinpuolin, ovat jättäneet nämä edelliset mainitsemani asiat kokonaan tekemättä. Joten ei se ole kiinni ulkonäöstä, aatteesta tai mistään muustakaan, jos voi olla toiselle hyvä kaveri. Kyseessä ei ollut siis viime vuonna mikään järkytys, tänä vuonna kyllä ehkä halusin vähän järkyttää, koska joskus, ikävä kyllä, ihmiset saa tajuamaan vasta kun vääntää rautalangasta. Anonyymien kommentteja en varsinaisesti inhoa, mutta rakentava kritiikki, iloinen kommentointi jne on eri asia, kuin selkeä loukkaaminen.

Suvaitsevaisuudesta sen verran, kun tälläinenkin kommentti tuli..


"Anonyymi kirjoitti...


Mutta jos suuntautumisesi on noinkin suvaitsevainen, niin eikö sun pitäisi suvaita myös eläinrääkkääjät, brutaalit lihansyöjät, turkiksia käyttävät henkilöt, ja kaikki muut siinä samassa? Ja samalla pidät itseäsi myös mm. "eläinaktivistina"?

melko tekopyhää."

Kuten hyvä ystäväni Lellu sanoo (myös wicca): "Suvaitsevaisuus ei tarkota sitä, että hyväksyy kaikki lapsenraiskaajat ja koirannussijat vaan sitä että osaa elää ilman ennakkoluuloja." Ja minusta tämä lause kiteyttää asian aika tehokkaasti.

Toisin sanoen, sun ei tarvitse hyväksyä ja pitää sellaisista ihmisistä, joista et itse pidä tai joiden, ilmeisesti aatteita et kannata, vaan sitä, että pystyt silti katsomaan niitä useammaltakin, kuin yhdeltä kantilta. Avatkaa itsenne erilaisille ihmisille. Itse rakastan hyviä, perusteltuja keskusteluita, koski ne sitten uskon asiaa, aatetta tai mielipidettä, kunhan kyseessä on monitahoinen ihminen. Multa löytyy kavereina noitia/pakanoita/wiccoja ja myös kristinuskovaisia, agnostikkoja ja oma kihltattuni sattuu olemaan ateisti. Tyylillisesti erilaisia ihmisiä löytyy myös, on tatuoituja ja lävistettyjä, ei tatuoituja ja lävistettyjä, gootteja, emoja, ernuja, pissiksiä, taviksia, punkkareita, rokkareita, fiftarityylisiä ja vain oman tyylinsä takaavia kavereita. Seksuaalisesti erilaisiakin on, on bikavereita (itsekin olen bi, kuten moni tietää), lesboja, homoja ja löytyy myös sukupuolen vaihtaneita kavereita. Ja juu, kyllä niitä heteroitakin on. Aatteita löytyy vaikka minkälaisia, Jani sattuu olemaan fasisti ja minä itse en välitä varsinaisesta politiikasta hevonpyllyä. Jani käy joka vuosi aina äänestämässä, minä taas en ole koskaan äänestänyt. Me ollaan kaikki niin pahuksen erilaisia, että jos tässä alkais karsimaan jokaista, joka ei vastaa omaa käsitystä "hyvästä ihmisestä", sitä joutuis viettämään elämänsä täysin yksin. 
Mua on koko elämän ajan tosiaan dissattu millon mistäkin asiasta. Mä olen juuri sellainen äänekäs ja avoin ihminen, joka voi yhtäkkiä alkaa laulaa ja tanssimaan, juttelen kassatätien kanssa miten elämä kuljettaa ja pukeudun miten milloin lystään. Joten toisin sanoen, olen sellainen persoona josta joko tykkää tosi paljon tai sitten ollaan jo vihan ja suuren ärtymyksen partaalla.

 Vuosien saatossa mua on haukuttu lesboksi, naurettu mun noituudelle (ai lennän mä luudalla ja muutan ihmisii sammakoiksi), kutsuttu saatananpalvojaksi ja haluttu pelastaa minun pahapaha sieluni. Melkein joka kauppareissulla joku kommentoi hiuksiani ja joka toinen mummo tulee sanomaan, että olenpas minä kaunis nuori neiti, mutta jos ottaisit pois nuo.. mitä nuo nyt ovatkaan? Ne on lävistyksiä. Niin, jos ottaisit ne pois.. Olen mä myös huora ja mua saa luonnollisesti lääppiä ja kouria niin paljon kun tykkää. Koska näytän lapselta kukaan ei usko mun olevan täysikäinen, pari kertaa on melkein poru tullut, kun ei oo portsari uskonut mun henkkareita keikalle mennessä. Yks nainen luuli mun olevan tyttärensä kanssa samalla luokalla. Luuli mua 12- vuotiaaksi. Olin siis 20. Mulle on naurettu, mua päin on osotettu, aikuset on repiny lapsiaan pois mun läheltäni. Mua päin on mulkattu kertakaikkisen täysin pyhän vihaisesti. Joskus ihmiset selkeästi miettii pienessä mielessään "miksi toi puhuu mulle". Oma äitini ei oo koskaan tajunnut mun tyyliäni. Viime reissullakin taas kotona käydessä äiti katsoi erittäin pahasti mun violetteja hiuksia. Äiti on joskus jopa sanonut, kaupungilla kävellessä, pitäen kädestäni kiinni "Voi kuinka mä häpeän sua". Ja koska mua on kohdeltu näin aina, mua ei vois vähempää kiinnostaa (ainakaan enää) mitä kenelläkin on sanottavaa mun kavereistani. Tosin yleensä mä lähden hurjalle puolustuskannalle, en itseni vaan sen loukatun kaverin puolesta.

Yleisestä ulkonäkörasismista vielä sen verran, että. Minä tosiaan omaan aikalailla näitä lävistettyjä, shokkivärisiä ja tautoituja kavereita. Eilen lärvikirjassa jutellessa erään neitiseni kanssa kävi ilmi, että tatuoinnit ja lävistykset ovat suoraan verrannollisia älykkyysosamäärään. Ja selkeästi se johtui pelkästään näistä, koska muuten kaverillani oli hyvin konservatiiviset ja siistit vaatteet, varsinkin töissä, eikä hän töihin mennessä edes meikannut. Ilmeisesti brodeerauskoneen käyttö on hurjan vaikeaa. Paina nyt nappia kuusi kertaa tunnissa. Hänen työpalautteessaan luki: "ensivaikutelma sai ajattelemaan millainen työntekijä Salla mahtaa olla, mutta onnekseni hän oli positiivinen yllätys". 
Häntä ei myöskään päästetty asiakaspalveluun, toisin kuin muita. Olisi sitten voinut vaikka pyytää poistamaan korut, mutta ei..

Myös muilla samantyylin edustavilla kavereillani on ollut samanlaisia ongelmia töiden kanssa. Kyllä se on ymmärrettävää, mutta ihmisiä siinä kuitenkin ollaan. Ei siinä tarvitse pelkäämään lähteä. Tatuointeja voi peittää ja koruja voi ottaa pois. Hiustenvärikään ei ole ikuinen, nykyään kun on hiusvärejä. Ihmisiä tuntuu pelottavan liikaa ihmisten ilmaisumuoto.

Today's outfit:
Hat: Street market
Jacket and clock: Sanna Von Steam
Skirt: Blog market
Shoes: Flea market


Itse ainakin pukeudun ja muokkaan kehoani (tatuoinnit ja lävistykset) ihan omaksi ilokseni, koska pidän niistä ja musta ne kuvaavat hyvin luonnetta ja persoonaani. Mulla on käsissä suhteellisen näkyvällä paikalla uskontoani koskevat tatuointini, niskassa lukee, että olen isänmaallinen, hiusten väri on aina itselle piristävä kokemus ja vaatteet vain no, en minä väitä, että sieluni olisi musta kuten vaatteeni, mä vain satun pitämään mustasta ja gootin estetiikasta. Musta se on kaunista. Toisin sanoen, miten mä poikkean massakulttuurista, ihmisistä jotka käyttää crocseja (miten se ees kirjotetaan jumalauta), Uggi kenkiä (voi luoja), haaremihousuja, niitä jotka käyttävät legginsejä housuina ja esittelevät kamelin varvastaan, ihmisistä jotka käyttävät minihameita tai korkokenkiä jne? Mä en sitäpaitsi hehkuta kadulla uskonnostani tai mee tyrkyttää sitä ihmisille ovelta ovelle. Mä en mee hehkuttamaan ihmisille "halaa puita joka päivä" "turkis on murha!". Mä en niin minkäänasteisesti hehkuta omia juttujani kenellekään. Mun blogin lukeminenkin on täysin vapaaehtoista.

Vielä sen minä sanomani, näille henkilöille, joiden mielestä hehkutan ja tuen vaikkapa tätä skinhead aatesuuntausta. Jos mulla on sellasia kavereita, se ei tarkota, että itse pitäisin heidän aatteestaan tai kannattaisin sitä. Yhtä hyvin voisitte väittää, etten voi olla wicca, koska mulla on kristinusko kavereita. Tai että haluan mieheksi koska mulla on miespuolisia kavereita. Niin, tämän nyt minä halusin vielä kunnolla mainita.

Ja tästä wiccajutusta.. nyt tuli kyllä niin pitkä postaus, että ehkäpä kerron omasta wiccalaisuudestani sitten tässä joku toinen päivä.

P.s Nonniin kertokaapa niitä omia kokemuksia ulkonäkörasismista. Tai häpeättekö kavereitanne, häpeääkö joku sinua?

Niin, Ansku muuten värjäs mun hiukset violetiksi ennen Helsinkiin lähtöä, mitäs tykkäätte?

/Leena

Translation:
Oh my goth is this long! I try to translate this today or tomorrow. It says a lot things about how people look and others don't like how you look.

27 kommenttia:

LizzieC kirjoitti...

Joo ihan totta, tietyt ihmisluokat ajattelevat, että kaveripiiriin saa kuulua ainoastaan samanlaisia ihmisiä kuin itse on. Noh, itse nyt Nurmijärven (sen ajan) ehkäpä ainoana goottina olisin ollut aika yksinäinen, jos olisin omanlaista seuraa etsinyt :D Ei, kaverit oli ihan taviksia, yllä värikkäitä paitoja ja sinisiä farkkuja, ämppärissä massamusaa ja leffamaku myös samassa kategoriassa. Nyt tässä vanhemmiten kyllä on tullut tutustuttua jos jonkinmoiseen porukkaan, mukaanlukien kalliolaisia vasemmistohippejä, koulun kautta espoolaisia kokoomusnuoria (opiskelen liiketaloutta) sekä poikaystävän kautta hieman jopa fasistisia aatteita omaavia tyyppejä. Jokaisessa on omat puolensa ja viihdyn jokaisten seurassa, vaikka poliittiset/uskonnolliset/ym näkemykset eroavaisivat. Mun ykskään poikaystävä ei oo ollut samaa mieltä mun kanssa politiikasta eikä uskonnosta, ja silti mennyt ihan hyvin (jos erottu niin ihan eri syistä :D) En ite asiassa tunne ketään, kuka ajattelis maailmasta samalla tavalla kuin itse.

En mä kyllä mikään maailman ennakkoluulottomin ihminen ole, mutta olen oppinut luomaan ihmisistä mielipiteen vasta tutustuttuani.

Että aamen :D

Lady Grotesca kirjoitti...

Voi ihana nainen peeni. <3 Siun postaukset on aina ollut hirmu ihania, älä välitä noista anonyymi ääliöistä. Suurinosa on vain kateellisia ja hirmuisen ahdasmielisiä, joita ärsyttää aina joku.
Jatkat samaa rataa, annat anonyymeille anaaliin ja olet oma ihana itsesi.

Aina löytyy joku maailmanparantaja idiootti, jonka mielestä kaikki on väärin mitä muut tekee. Minäkin saan kaikenlaista shiibaa välillä blogiini katkerilta ihmisiltä joita ärsyttää mun kirjoitustyyli tai asiat joista kirjoitan. Siitä vain, antaa ärsyttää. Omaa tyhmyyttään siinä vain tuovat esille kun tulevat pätemään olevinaan hirmuisen näppärinä. xD

Anki kirjoitti...

Hyviä ajatuksia.^^ Päällimmäisenä jäi kyllä järkytys äitisi kommentista. Miten kukaan voi sanoa noin omalle lapselleen! Kamalaa...

Nimetön kirjoitti...

IHAN JÄRKYN IHANAT HIUKSET, OIKEEST!! <3 mä en voi tajuta et sun mutsis on sanonu tolleen sulle, wtf!? :O ei hyvin mee silläkään (anteeks jos loukkasin)... mä tykkään iha sikana sun blogista! enkä mä voi ymmärtää miten paljon suo on haukuttu, yms... MUN MIELESTÄ sä oot upee ihminen, ja sulla on iiiiihana tyyli (; pakko sanoo viel kerran että ihanat hiukset, rakastuin niihi... <3

Nimetön kirjoitti...

Suvaitsevuuden ydin onkin siinä, että pystyy ja haluaa keskustella erilaisia näkemyksiä omaavien ihmisten kanssa, olivat he sitten skinejä tai wiccoja tai hinduja, what ever.

Suvaitsevuudella on kaksi puolta, usein se joka eniten huutelee suvaitsevuuden perään onkin juuri se suvaitsemattomin. Eli ei minua blogissasi olleet natsi poijjaat haittaa, kyllä jokaisella lukijalla pitää olla sen verran mediakriittisyyttä että osaa suodattaa asioita ja ajatella omilla aivoillaan.

Älä piittaa niistä saivartelevista kommenteista, ihmisten on aina helppo tökkiä ja syyllistää muita kuin katsoa itseään peilistä, että kukas se nyt olikaan se suvaitsematon tällä kertaa...

Sinulla on kiva blogi jota on ilo lukea, joten jatka samaan malliin vaan!

Annele kirjoitti...

IHANAT hiukset!! :) kaunis väri!

Nimetön kirjoitti...

hmmm ja tuli viel mielee.... et sä et tainnu julkasta mun kysymystä (joka oli varmaa tyhmä xd mut mua kiinnostais vastaus silti), muutama bloggaus sitte, kysyin jotai tyylii:
Oot sä löytäny sen uusimman Nightwishin levyn "sisält" sen pienen julisteen, mä en ainakaa heti löytäny, et iha vaa kiinnostuksesta kysyn.. ? :D

et olis kiva saada vastaus tähän 'tyhmään' kysymykseen (joo tää ei oo iha oikee bloggaus ees kysyy tätä......)

AC kirjoitti...

Tosi hyvä postaus Leena! <3 Oot niin oikeessa! Olin tosi yllättynyt, kuinka huonosti ihmiset otti sun pikkujoulupostauksen. Eikö kukaan tajunnut, että provosoit ihan tahallaan? :D Toivottavasti voitas nähä loppuviikosta, vaikka oonki vegaani-agnostikko ja sä kasvissyöjä-wicca ;DD PS: Oot niin kaunis noissa kuvissa ja aah aah rakastan sun uutta takkia ja uusia hiuksia <3

Lady Eversor kirjoitti...

Tätä on vähän hassua sanoa sinänsä vieraalle ihmiselle, mutta löysin itseni aika monesta kohtaa tekstiä. Lisäksi ihailen tapaasi kirjoittaa, sillä osaat perustella etkä kuulosta yhtään siltä että puolustelisit itseäsi, iskisit jonkun kuoren ja inttäisit vaan vastaan.

Ja lyhyestä virsi kaunis: You go, girl!

Seranelle kirjoitti...

Oon niin samaa mieltä kanssasi kaikesta! Pidä vaan oma kantasi tässä asiassa, anna tyhmien olla tyhmiä. Harmiksemme muita ihmisiä ei voi muuttaa näkemään järjen valolla :/

ps. Aivan ihania ystäviä siulla. <3

Batsinthe Belfry kirjoitti...

Isäni sanoi kerran sulhasestasi Susihukasta seuraavaa: "Se on kyllä sellanen tyyppi jota ois niin helppo vihata kun on tatuointeja, lävistyksiä ja semmonen tukkakin... mutta sitte ku sille juttelee niin sehän onki tosi hyvä tyyppi." En oo varmaan koskaan ollu niin liikuttunu, isä on kuitenkin melko vanhoillinen ihminen ja inhoaa lävistyksiä sydämensä pohjasta. Oon itekin samoilla linjoilla. Kaikenmaailman Onnelahoroja olis kieltämättä helppo vihata, mutta sisin on tärkein ja tuntemattomista ihmisistä en halua sanoa mitään. :)

Valonia kirjoitti...

Hih, tutun näköinen hame! ;)
Mä oon täysin samaa mieltä kaikesta tästä, itsekin olen kuulunut hyljeksittyjen piiriin ihmisten ennakkoluulojen vuoksi, ja ymmärrän tämän tekstin pointin täysin. Ja erittäin hyvin sanottu suvaitsevaisuudesta, mua kiukuttaa ihmiset jotka vetoaa siihen että "mikset sitten hyväksy murhaajia?".
HEI HALOO.

Usva kirjoitti...

Täällä toinen, jota oma äitinsä on hävennyt. Kerran tosiaan sanoi, ettei kehtaa kävellä mun kanssa, jos en ota huppua pois päästäni (siinä oli korvat). Sanonut myös, että joutuu aina pelkäämään vuokseni, että "minkähän näköisenä se tällä kertaa ilmestyy paikalle". Äitini löytää aina jostain arvosteltavaa, mitä minuun tulee..

Hyvä postaus oli tämä, tyhjentävä.

Ps. Haluan samanlaiset hiukset!

Black bird kirjoitti...

Mun mielestä on tosi väärin tulla kommentoimaan toisen kavereita, kun ei yhtään tunne tämän kavereita tai edes tätä koko ihmistä jonka kavereita nää on. Ulkonäön takia myöskään ei sais ketään tuomita tai olettaa heidän olevan tietynlaisia.
+Oijoij toi hiusväri on ihana <3 Sulla on niin ihanat vaatteet ja hiukset!

Andromeda kirjoitti...

Hyvä postaus Leena! "Olet asian ytimessä!" :) Osaat hurjan hyvin kirjoittaa omista näkemyksistä ja mielipiteistä, ja kaikenlisäksi niitä on mukava lukea.

Itse en onneksi ole joutunut kokemaan ulkonäkörasismia, mutta pitkiä ja epävarmoja katseita olen kerännyt, kun mustissa ja ketjuissa olen kävellyt julkisilla paikoilla. Se on typerää, miten ihmiset pelkäävät erilaisia ihmisiä. Esimerkiksi kukaan bussissa ei uskalla istua jonkun pitkätukkaisen, lävistetyn ja tatuoidun nuoren miehen viereen, vaan istuu turvallisemman näköisen tavallisen tallaajan viereen joka uppoutuu massaan..

Kun aloin pukeutua eritavalla, sain kuulla kysymyksiä, että onko mulla kaikki hyvin, kun pukeudun mustiin?

Mun mielestä on mukavaa nähdä massasta erottuvia ihmisiä, niitä jotka uskaltaa olla erilaisia ja pukeutua omalla tyylillä.
Ja voin just kuvitella sut Leena juttelemassa iloisesti omana itsenäs kauppatädeille :D

Aika karuja noi anonyymien kommentit noista pikkujoulujuhlista.. En itse edes voisi kuvitella pyytää ystäviäni vaihtamaan tyyliään, koska minua hävettää tai en tykkää siitä.

E kirjoitti...

Pitkään mietin, että mitähän tässä nyt kommentoisi vai kommentoisiko lainkaan. Minusta on aina hienoa, kun ihminen uskaltaa olla oma itsensä. Tietenkin siinä vaiheessa, jos sen tekee ollakseen _vain_ erilainen kuin muut, niin yli on menty, sillä tahallinen erottautuminen on puhdasta itserakkautta (halua näyttää niille muille, että en kuulu teihin). Ihmisiähän me kaikki olemme, huolimatta hiusten väristä (upea violetti) tai ajatusmaailmasta tai muusta itse tuotetusta ja elämänkokemusten synnyttämästä. Loppujen lopuksi me kaikki olemme täysin samanlaisia ja erilaisuus on vain suuremman kokonaisuuden osa.

Kärjistetysti; joskus on vaikeaa ymmärtää, miksi kolmio ei voi hyväksyä neliötä, vaikka ne molemmat ovat pelkkiä muotoja :)

Anna Gramm kirjoitti...

Heh, enpä olisi ilman tätä tekstiä edes huomannut, että kaverisi ovat oikeasti uusnatsismin kannalla eivätkä vain harrastaneet sinänsä jo melko lameksi ja nähdyksi väljähtänyttä natsiteemoilla shokeeraamista. Jos nyt aletaan tällä suvaitsevaisuus-asialla saivarrella (ja miksipä ei alettaisi), niin minulla on varmasti sitten oikeus olla sitä mieltä että uusnatsit ovat monesti vähän vajaata porukkaa joilla ei ihan välttämättä ole faktat kohdillaan siitä mitä 1900-luvun alkupuolella puuhattiin. Minulle uusnatsismi on samalla tavalla punainen vaate kuin muutkin kiihkoaatteet eikä moinen anna ihmisestä kovin hyvää kuvaa. Toisaalta, en kyllä lähtisi myöskään arvostelemaan ihmissuhteitasi jonkin blogitekstin perusteella, maailma on siitä kiva paikka että saa olla kaveri kenen kanssa haluaa ja keskittyä toisten ihmisten hyviin puoliin, unohtaen ne huonommat. No, ja se huonompikin on aina subjektiivinen käsite.

Ulkonäkörasismi puolestaan... se on jännä asia. Toisaalta on aivan luonnollista, että ihminen muodostaa ensimmäisen olettamuksen toisesta ihmisestä ulkomuodon perusteella, sitähän tässä nyt on tehty koko evoluution ajan ja asiasta tuskin päästään eroon, ainakaan helpolla. Toisaalta, mielestäni jokaisen pitäisi tiedostaa tämä asia ja olla valmis muodostamaan mielipiteensä myös muiden seikkojen perusteella. Minua oikeastaan välillä hämmentää, miten mikään koulutus, sivistyneisyys tai muu sellainen ei todellakaan auta sisäistämään sitä, että toisen arvostelu pelkän ulkonäön perusteella se vasta pinnallista onkin. Siksi yritän itse aktiivisesti elää kuten saarnaan, ja uskoa että se komeasti natsilipun kanssa poseeraava kouluampujan näköinen hyypiö voi olla se sama ihminen joka auttaa sinua hädässä. ;)

Sulla on kyllä hyviä aiheita, kiva että poseerausten välissä tunnustellaan myös elämän vakavampia puolia. Jatka samaan malliin!!!

Leena kirjoitti...

LizzieC: On todella surullista, että kaveripiiriin voi kuulua vain samanhenkiset ihmiset.. sillon jää paitsi monenlaisista asioista. Olihan mullakin nuorena lähinnä vain ihan taviksia kavereina, en tiedä mitä ne mahto ajatella, kun aloin pukeutua eri tavalla, pitääkin kysyä joskus xD Kiitos mainiosta kommentistasi hani <3

Lady Grotesca: Kiitoksia! Mulle merkkaa paljon, että ihmiset pitää mun blogistani <3 Ja useimmat ihmiset tuntuu olevan turhan suppeita ajattelemaan asioita yhtään pidemälle tai toisen näkökulmasta. Ja on kummallista, että jos joku asia ärsyttää, pitää silti vaikka väen väkisin lukea sitä blogia, ihan kun ei voisi lakata lukemasta. Eih, pitää valittaa.

Anki: Kiitoksia :) Äitini on hieman kummallinen, mutta hän on silti äitini.. erittäin konservatiininen persoona XD

Saara: Haha no KIITOS! xD Mäkin tykkään ihan kamalasti, olikin jo ikävä violettia väriä, vaikka sininen olisi kyllä voinut säilyä vähän pidempäänkin.. Ja niin, äitini on.. äitini.. Ihanaa että pidät blogistani, on ihanaa kuulla positiivista palautetta, ne pelastaa aina mun päiväni <3

Natassja: Mä olen ihan samaa mieltä tosta suvaitsevaisuus asiasta. Harmi ettei monet jaksa näyttää niitä aivojaan.. Ja en piittaakaan enää pahemmin noista kommenteista, yksi kommentti oli kyllä aika loukkaava, siinä sanottiin että inisen bulimiastani =/ Ja aionkin jatkaa samaan malliin! Skinijuttuja tuskin tulee näkymään enää, koska ne ei ole kuitenkaan mun blogini pääpointti.

Annele: Kiitos kulta! <3

Saara: Kyllä mä sen julkaisin, mutta en vaan ollut vielä ehtinyt vastaamaan, vastasin siihen, mutta vastaan nyt tähänkin, eli kyllä siinä oli pikkujuliste, se meni keittiön seinälle heti. Unohdin vaan mainita ja kuvata sen =/

Anna: Kiitos kulti! Ja kyllä, mäkin olin aika yllättynyt, että samasta asiasta jaksaa ihmiset vieläkin olla shokeerattuja, mutta meitä onkin joka lähtöön. Hyvä että joku tajusi, mutta selkeästi vain mun kaverini xD Ja juu loppuviikosta käy mulle ainakin mainiosti! Ja haha mainiota, ollaan mekin aika erilaisia loppuen lopuksi xD Ja kiitos vielä kerran <3

Lady Eversor: No ei se ole lainkaan hassua, on vaan hyvä jos joku löytää teksteistäni jotain itseäänkin koskevaa. Pidän siitä, että voin ns "koskettaa" ihmisiä enemmänkin kuin pelkillä kuvilla. En edes aina panosta teksteihini, mutta onneksi ne tavottaa silti ihmisiä! Kiitos hurjasti <3

Sister September: Mä olen erittäin peräänantamaton aina mielipiteissäni ja sekin ärsyttää usein ihmisiä xD Ja ystäväni ovat kyllä ihania <3

Sysihilkka: Ulkonäkö on usein ikävä kyllä pelkkä asia mistä tehdään mielipiteitä, mutta eipä siinä voi muuta, jos ei toista tunne vielä. Hyvä että asia muuttui teillä :)

Mea: Kehee juu xD Se on aivan ihana hame <3 Ja niinpä, hei haloo xDD

Aurélie: On ikävää, kun omat vanhemmat ei hyväksy, mutta ollaan puhuttu tästä asiasta koko perheen kesken ja lähinnä pyritään kaikki pitämään toisistamme "virheistä" huolimatta :) Oma äitini löytää myös aina jotain sanomista, mutta koska olen tästä sanonut, niin nykyään äiti yrittää kovasti tulla toimeen kanssani. Kiitoksia hurjasti <3 Ja siitä vaan värjäämään xD

Black bird: Niin munkin mielestä, jos mäkään en ees mee kommentoimaan niiden kavereita. Kiitoksia kovasti<3 Olen tyytyväinen nykyiseen ulkomuotooni ja tyyliini :)

Andromeda: Hienoa! Nemistä löytyy pari hyvää strippiä just tästä, mitä ihmiset ajattelee toisistaan seisoessa jonossa. Miks en sitä liittänyt tähän? Noh, ens kerralla sitten xD Mäkin pidän siitä, että ihmiset tuo persoonaansa julki vaatteillaan ja muulla, se kertoo myös luovuudesta. Kiva että musta saa kivoja mielikuvia xD

Kartanonrouva Elise: Kyllä totta, loppuen lopuksi olemme kaikki samanlaisia. Hyviä pointteja sulla, kiitoksia kommentista :)

Anna Gramm: Olipas tyhjentävä kommentti, mahdottoman hyvä, Janikin tykkäsi. En voi kuin myötäillä kaikkea! Mainiota <3

Ulcus kirjoitti...

Samalla tavalla kun en haluaisi olla pedofiilin tai eläintenrääkkääjän ystävä, miksi haluaisin olla kansanmurhan hyväksyvien neo-natsien kanssa tekemisissä sitten.
Mun silmissä yhtä paha rikos ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia kohtaan jos hyväksyy etnisten vähemmistöjen eliminoinnin.

Ja se ei liity mitenkään ulkonäkörasismiin. Nämä kaksi asiaa eivät liity mitenkään toisiinsa, koska natsismi on AATE ei tyylisuuntaus.

Ja ironista että puolustelet natsi kavereitasi otsikolla "erilaisuus kunniaan", kun tätä oikeutta erilaisuuteen he eivät edes aja.

Huoh, ja menenpä nauramaan muualle.

Hele kirjoitti...

Hmm, mielestäni on hienoa että yrittää olla suvaitsevainen ja hyväksyä eri mielipiteiden erot. Mutta tosiasia on että suvaitsemattomuus on suuri teema juuri skinheadien ajattelumaailmassa ja yksi maailman isoimmista ongelmista. Ystävänsä voi kuitenkin valita (kuten sinäkin valitset sen ettet halua miellyttää kaikkia typeriä anonyymejä kommentoijia), ja mielestäni se kertoo ihmisestä paljon jos suvaitsee niinkin negatiivisen asian kun rasismi ystäväpiirissään. Se on eri asia haluaako olla asiallinen myös niiden kanssa joiden aatteita ei ollenkaan jaa, mutta asiallisuus ja hengailu ovat kaksi eri asiaa.

(Ja on pakko todeta tähän väliin että 100% omasta kokemuksesta voin sanoa että rasismi on aina tavallisempaa vähemmän sivistyneiden ihmisten joukossa).

Ihmisten mielipiteiden suvaitsemisellakin on kuitenkin rajansa. Mielestäni hyvin aggressiivisia tai negatiivisia aatteita ei tule hyväksyä ollenkaan, jos se aggressiivisuus ja negatiivisuus kohdistuu (niin kuin se melkein aina tekee) eläviin olentoihin. Se ei tietenkään ole syy kohdella ihmisiä huonosti, itse pyrin olemaan asiallinen myös idiootteja kohtaan (tiettyyn rajaan asti).

En kuitenkaan suvaitse esim. rasismia, väkivaltaa (varsinkaan lapsia ja eläimiä kohtaan) enkä ihmisiä jotka eivät kunnioita toisia. Se saattaa tehdä minusta suvaitsemattoman joidenkuiden ihmisten silmissä, mutta mielummin olen siinä tapauksessa suvaitsematon sellaisia kohtaan jotka muuttaisivat tätä maailmaa todella pelottavaan suuntaan. Olen suuri positiivisuuden ja mukavien asioiden puolestapuhuja, ja jätän hyvillä mielin tällaiset asiat omaan arvoonsa ja toivon että fiksujen ja mukavien ihmisten määrä kasvaa.

Valonia kirjoitti...

Pakko minunkin vielä mainita, että rasismia ja natsiaatetta en suostu hyväksymään. Aikaisempi kommenttini koski ennakkoluuloja ja syrjintää ulkoisen olemuksen vuoksi, mutta en tahdo kenenkään luulevan minun hyväksyvän kyseistä aatetta. Sillä natsismi sisältää juuri nämä tekijät (ennakkoluulot, syrjintä) mitä en siedä!
En kuitenkaan tarkoita tätä loukkauksena sua tai ystäviäsi kohtaan, ja aion jatkaa blogin lukemista! :D

L kirjoitti...

Voi hani.
Sä oot musta symppis tyyppi, mutta pakko sanoa, että mäkin järkytyin, kun näin sut poseeraamassa natsilipun edessä hymy naamalla. Ensimmäinen vaikutelma oli, että oot kyseisen aatteen kannalla.

Itse olen uskonnoltani kristitty, joskaan en kuulu kirkkoon tai ole kovin harras kai muutenkaan, mutta joka tapauksessa uskon, että ei ole kenenkään tehtävä lähteä tuomitsemaan toisia. Silti uskon, että meidän tehtävä ON auttaa toisiamme viisastumaan, kasvamaan ihmisinä ja olemaan onnellisia yhdessä. Paasaaminen tuskin paljon auttaa asiaa, mutta omalla esimerkillä voi näyttää tietä. En usko, että kaverisi suostuisivat vaihtamaan sisustusta tai ainakaan ajatusmaailmaansa sormiesi napsautuksesta, mutta on syytä miettiä, haluaako poseerata kyseisen sisustuksen edessä, ja millainen "statement" se on, jos näin tekee. Itse en poseeraisi.

Ja mikä kavereidesi aatteisiin ja hyvyyteen tai pahuuteen tulee, en väitä, etteivätkö he voisi olla maailman parhaita ystäviä siitä huolimatta, että ovat skinejä. "The road to hell is paved with good intentions," sanotaan.
Esimerkiksi rasistinen perussuomalainen ei välttämättä näe omaa pelkoaan ja sen aiheuttamaa vihaa tuntematonta kohtaan, vaan rakkauden tuttua kohtaan.

Luin juuri (facebookista, luotettava lähde ;)) että Hitler on joskus ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. (Hah!)
Joskus ihmiset etsivät ratkaisuja kummallisista paikoista, sellaisista, joita niitä ei koskaan tule löytymään. Uskon, että me kaikki olemme lopulta aika samanlaisia, ja haluamme samoja asioita, pohjimmiltamme. Uskon myös, että ihmisille pitää antaa anteeksi se, että he ovat kadoksissa, mutta silti lempeästi pitää oma linjansa ja antaa aina mahdollisuus kääntyä takaisin ja palata kotiin.

Leena kirjoitti...

Ulcus: No mä en satu tietääkseni ainakaan olemaan pedofiilin tai eläintenrääkkääjän ystävä. Ja mielestäni mainitsin postauksessani, että kyseessä on aate. Pointtinani oli, että ihmiset tuomitsevat toisiaan liian herkästi pelkän ulkomuodon perusteella, kyllä useimmat uusnatsit nimittäin tunnistaa ulkomuodosta. Sinä voit nauraa vaikka saunan takana.

IndianaRex: Mä yritän aina nähdä ihmisissä sen hyvän, en sitä pahaa. Muuten mä en varmaan olisi monenkaan kanssa, koska kaikissa ihmisissä on jotain pahaakin. Sitä paitsi moni ihminen voi olla rasisti ja paha ilman, että sitä ulkoapäin huomaa.

Mea: En minäkään hyväksy niitä asioita. Ja hyvä, että et ottanut tätä asiaa pahasti :)

Laura Sofia Koski: Nyt on kyllä pakko kysyä, että missä kuvassa poseeraan natsilipun edessä hymy huulillani? Mun mielestä minusta ei ole sellaista kuvaa..

kasuu^^ kirjoitti...

Älä vaan päästä irti niistä kavereistas, tollaset on just niit aitoi ihmisii ketkä välittää. Mä ihan suorastaan fanitan tätä sun postausta <3
ja tiedän ton tunteen kun joku ei kehtaa lähteä kanssasi mihinkään koska näytät miltä näytät, onneksi tiet lähti eri suuntiin kun ei asiat selvinnyt. Nyt kaikki hyväksyy toisten ulkonäön ja ei tarvitse miettiä uskaltaako laittaa tätä päälle kun lähtee ulos vai häpeääkö kaveri minua taas.. Pointti kuitenkin oli että, ihana kirjoitus (:

Leena kirjoitti...

Vombatti: Hienoa, että tää tavoitti vähän enemmän ihmisiä kuin alunperin uskoinkaan! Ja enköhän mä tosiaan tiedä ventovieraita paremmin, ketä mun kannattaa pitää kavereinani ;) Kiitoksia kommentistasi! <3

uhs kirjoitti...

Kommenteissa tunnutaan hirveäati vain keskittyvän natsi aatteeaeen ja sen joukkosurmiin. Olettekos ihmiset kuulleet kristinuskosta, jonka nimissä on tapattu huomattavasti enemmän ihmisiä. Vaikka kuinka sekin on uskonta niin aate sekin siinä missä natsismi. Useimmat länsimaalaiset vain tuppaavat olemaan aika tekpyhiä asian suhteen - natsi=vajaita massamurhaajia, lähi-idästä tulevat=terroristeja lapsen raiskaajia. Voisitte oikeasti miettiä kokonaiskuvaa ennen yheen asian leimaamista. Ties mihin tappamalla pakotettuun kriatin uskoon tai vain rikkaita ajavaan puolueeseen kuulutte.

Leena kirjoitti...

uhs: Nimeomaan on omituista miten paljon siihen keskityttiin, koska se ei ollut ensinkään varsinainen pointtini.. Yritin saada nimenomaan kokonaiskuvaa, mutta onneksi ainakin joku ymmärsi :)