keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Money money money
Kuinka moni teistä lukijoista siellä säästää? Osaatteko säästää johonkin sellaiseen isompaan himottuun asiaan pidempään, vai menettekö vain ja olette sitä mieltä, että raha on tehty kiertämään? Tämä rouva ei ole ikinä oikein osannut säästää, olen nyt viisi vuotta asunut omillani ja koska pääasiallisesti olen opiskellut, ollut työharjoittelussa, työttömänä ja tällä hetkellä sairaslomalla kokonaisen vuoden, ei oikein ole ollut mistä säästää. Varsinkin hääasiat imi minun käyttörahoistani jatkuvasti reippaasti yli puolet ja voin sanoa, että meikäläisen tuloilla se tekee tiukemmasta vieläkin tiukempaa. Silti tässä on jotenkin selvitty ja ensi kuussa maksan viimeisen erän (keväällä jo aloitin näiden kaikkien hääasioiden maksamisen ja vuosi myös säästeltiin) hääpuolelta ja vihdoinkin rahani ovat taas mitä suurimmassa määrin omassa käytössä. Näin ollen ajattelin vetää puhtaan sivun rahaelämääni, koska kädestä suuhun touhu alkaa jo pikkuhiljaa nyppiä. Muutama päivä sitten hermostuin totaalisesti, kun tili alkoi uhkaavasti näyttää näyttää nollalukemaa ja seuraavan kerran rahaa tulisi vasta ensi kuun alkupuolella. 

Ei, nyt tämä ei vetele enää.  Minä haluan säästää. Ensimmäisenä listallani on Nikonin järkkäri. En tiedä paljoa järkkäreistä, en tiedä mikä on parhain ja miten se eroaa vaikka kilpakumppanistaan Canonista (kenties joku osaa minulle selventää?), mutta olisi sitä hienoa saada parempia kuvia tänne blogin puolelle ja muistoja omaan käyttöön vähemmän pikselimössönä. Näin siis, haluan käytetyn järkkärin tai uuden jostain tarjouksesta ja ostaa sen kerralla, en jatkuvalla osamaksulla.


Minna Parikka, Maxine 515 e

Minna Parikka, Corona Bag 475 e

 Toisena listallani, kyllä, tiedän hieman ei niin käytännöllisempää listaosuutta. Olen silti haaveillut Parikan kengistä jo vuosi tolkulla ja ne hinnan puolestansa vaikuttavat ylitsepääsemättömiltä. Mutta kerään rahaa, menen Helsingin liikkeeseen ja pamautan rahat tiskille. Voi millaisia haaveita minulla onkaan, elämää ilman osamaksuja. Itsehän en ole ikinä välittänyt luottokorteista ja nyt pari vuotta opiskelijalainan oton jälkeen se lainanottokin jo harmittaa, koska siinä tuli helposti tunne, että raha on ylimääräistä käytettävää ja unohdin, että se pitäisi joku päivä vielä maksaa takaisinkin. Laukkua ja kenkää siis, en ole vielä varma malleista ja päädynkö kuitenkin niihin halvimpiin malleihin mutta.. Kyllä tämä tyttö vain tahtoisi jotain aivan uutta kierrätetyn tavaran vaihteluksi, jotain aivan omaa. Ja jotain aivan suussa sulavan kallista muotia. Edes sen yhden pienen laukun. Joka on säästetty omista rahoista. Nam.

Minna Parikka 340 e

Minna Parikka 295 e

Olen budjetoinut rahani niin (tämä käy mihin tahansa tulomäärään), että puolet tuloistani käytän niihin mihin on pakko, eli ruokaan, lääkkeisiin ja laskuihin näin esimerkiksi. Näin on käytetty siis 50 %. 25% olisi ylimääräisiin juttuihin, eli uusiin meikkeihin, vaatteisiin ja kenkiin, mihin sitä nyt haluaakaan tuhlata, vaikka ravintolareissuun tai elokuvissa käyntiin. 10% laittaisin säästöön joka kuukausi. Tästä kaikesta jäljelle jäävä osuus, eli 15 % käytän lainojeni maksamiseen joka kuu. Näin ollen saisin joka kuukausi tietyn summan velkojani pois, saisin säästettyä ja kaiken kukkuraksi myös hyvällä omalla tunnolla ostaa jotain kivaa ja ehkäpä vähän turhaakin. Olen myös kirjoittamassa kaikki ostokseni ylös kahdelta kuukaudelta, eli vaikka koko tältä loppuvuodelta ja katson mihin ne rahat tässä oikein kuluu. Voin samalla katsoa tarvitsenko oikeasti sitä täysin turhaa pikkujuttua, mikä loppuen lopuksi on kasvanut moniksi kympeiksi kuukaudessa. Kaiken lisäksi ollaan Janin kanssa suunniteltu ulkomaan reissu(j)a, ei tällä rahamäärällä päästä sinne muutoin kuin säästämällä.

Christina's closet.. I am so jealous.


Elämässäni on tapahtunut myös muita pieniä muutoksia. Esimerkiksi olen todella paha hamstraamaan. Enkä ole kovinkaan siisti, viihdyn useimmiten pienessä kaaoksessa ja tykkään tehdä eräänlaisia kasoja. Makuuhuone on kissoilta kiellettyä aluetta ja koska ovi on siis aina kiinni, tungen nykyään kaiken ylimääräisen muista huoneista sinne, jotta vieraat ei niitä näkisi ja olisi siistimpää. Tämä taas on ikävä kyllä johtanut siihen, että makuuhuone toimii varastona täydellisen rauhoittumisen tyyssijan sijasta ja minulla alkaa kerrankin mennä hermot pieneen polkuuni ja siihen, että en pääse edes vaatekaapille. Jani hommasi minulle meikkipöydänkin, mutta eihän sitä pysty edes nyt käyttämään. Olen siis kyllästynyt myös tähän seikkaan, joten olen tehnyt täyskäännöksen ja kovettanut itseni. Haaveilen makuuhuoneesta joka on kutsuva ja rauhallinen. Haluan sinne vaatekaapin jolle voin vaan astella ja jossa tavarat ovat siististi ja kauniisti. Siivosin siis tämän viikon aikana kaappini melkein tyhjäksi, monta pussia tavaraa päätyi kaatopaikalle ja monta pussia vaatteita ja muuta sälää päätyy kirpparille ja vaihtoon kaverien kanssa. Meillä on perjantaina pienet vaatteidenvaihtobileet kavereiden kesken, olisin toivonut vähän enemmänkin porukkaa, mutta eiköhän tälläkin saada jo jotain vaihtoja aikaiseksi. Uusia vaatteita siis ostoslistalla myös, käytännöllisiä. Sellaisia jotka sopii uuteen aikuisempaan tyyliini, sekä uudelle vartalolle. Myös uusi asennekin ansaitsee mielestäni jotain palkintoa osakseen. Himotuksena myös kengät joiden korkopuolella olisi niittejä. En tiedä vielä mitkä tietyt haluan, katsotaan mitä tulee vastaan. Vai tuunaanko itse. Tuolla olisi kyllä yhdet kengät odottamassa uutta ilmettä.. Löytyykö lukijoista hamstraajia?
Translation: 
So, I have been planning to save some money. 50% goes to what I really need, 25% goes what I would like to have, 10 % to savings and rest goes to my loan payments. Sounds like a plan to me. I will write all my money spending down so I can see where it goes and I can learn why I can't save any money right now. I want new camera (for my blog), Minna Parikka's shoes and bag and I want to travel around the world. I need new clothes too. My new attitude, body and well, new style even, needs new fitting clothing. So I am making changes my closet aswell. It was so full of stuff I don't use. It is almost empty right now. I am so proud of myself because before now I was just hoarding stuff I don't need and I couldn't throw anything away. Do you save money? What things you would like to have if you have savings or money? Do you hoard like I do?

/Leena

7 kommenttia:

Louhakka kirjoitti...

Minulla on Nikonin D5100 järkkäri ja oon ite tykännyt siitä hirveästi. Suhteellisen helppo käyttää aloittelijankin ja siinä on kääntyvä näyttö! :D (Vaikka mulla meni viisi minuuttia tajuta kameran kätösiini eka kerran saatuani, että täytyy tosiaan ottaa se linssisuojus pois, ennen kuin voi ottaa kuvan :´D)

kallishan se on kuin taivas, mut järkkäri on sellainen vehje, ettei paskaa kannata ostaa, vaan ostaa kerralla hyvän. Eli kannattaa säästää vähän isompi könttäsumma ja ostaa kerralla hyvä kamera. :)
En sano, etteikö käytettynä saisi hyvää, mutta aika usein ne on jo niin vanhoja malleja joissa ei ole kaikkia ominaisuuksia, joita uusissa malleissa on.
Ite ostin omani osamaksulla (59e/kk) joten opiskelijabudjettikin riittää.

E kirjoitti...

Mulla on Canonin EOS 350D. Uutena ostettu, mutta jo vuosia sitten. Se on edelleen hyvä.

Säästäväisyys on mulle elämäntapa. Pienituloisuudesta huolimatta sain säästettyä niin paljon nuorena, että meillä oli yhdessä varaa ostaa iso talo, eikä lainaa tarvinnut juurikaan ottaa. Kyllä kannattaa miettiä, että mitä haluaa eniten :) Ja juu, jonkin sortin hamstraaja olen. Itse nimitän itseäni keräilijäksi ;D

Hiidenneito kirjoitti...

Toi on ihan totta, että pienistä puroista muodostuu iso joki eli pienissä erissä saa lopulta parhaiten säästettyä. Mä "säästin" pitkään niin että suostuin aina laittamaan vaan jonkun ison könttäsumman säästötilille, sitten ihmettelin kun ne piti kaivaa takasin sieltä hyvin äkkiä kun rahat oli lopussa :D
Nyt oon melko pienillä määrillä saanut sinne ihan kohtalaisen summan, eikä ole tarvinnut kyniä sieltä takaisin mitään. Joten suosittelen lämpimästi!

Ja suosittelen myös tuota järkkäriä, kun säkin bloggaat näin paljon ja varsinkin jos kuvaat muutenkin. Kun saat sen käsiisi, niin sen monikäyttöisyyden verrattuna tavalliseen pokkariin huomaa kyllä pian :p Mä hommasin Canonin järkkärin koska se oli tarjouksessa, en oikein ymmärrä sellasta merkkinatseilua, mut siihen nyt keskittyy ehkä lähinnä ammattimaisemmat kuvaajat. Oon kuitenkin ollut ihan tyytyväinen.

Mulla ainoa säästökohde ja haave on oikeastaan se oma mörskä jostain luonnonhelmasta (ts. kesämökki). Harmittaa kun velkaa on vielä autosta ja opintolainasta sen verran, et menee ikuisuus ennenkun saan mitään omaan säästöön varsinkin kun teen kaikenmaailman pätkätöitä. Mut ehkä se tästä :D

Werewolf kirjoitti...

Täälä myös hamsteri luonne! Pieni kämppä tolkuttomasti tavaraa täynnä! Kirpparit on oikein paheeni! Sieltä tulee välillä hamstrattua yhtä jos toista "halpaa" vaatetta/tavaraa ja upsista keikkaa, kun rahat hävisi jonnekkin ja mitään ei jäänyt käteen!!! Ja joka paikka tursuaa tavaraa niin paljon ettei kehtaa kutsua ketään edes kylään, tai ainakin saa hokea koko ajan kuinka pahoillaan on sotkusta!!!=D

Täytyisi itsekkin ottaa oikein selkäranka käyttöön ja miettiä tarkoin, että tarvinko nyt aivan pakolla tätä rättiä kymmenien muiden joukkoon vaatekaappiin pullistelemaan tai lattioille pyörimään!!!=D Jospa kans itsekkin saisi säästettyä johonki isompaan!!!=D

Karoliina kirjoitti...

Jos oikeesti tahtoo saada rahat tuottamaan (pitää olla ekana "pesämuna", vaikka säästäen kasattu), mä suosittelen rahastoja. Pankista neuvonta-aika niin kertovat mikä olisi sopiva sun tarpeille. Rahastoissa on tosi hyvää se, että rahnat saa sieltä ulos ihan millon vaan, mutta miinuksena että yleensä täytyy antaa niiden olla kiinni rahastossa monta vuotta, riippuen vähän maailmantalouden heittelyistä. Säästötilit on ihan huuhaata, niillä raha ei kasva oikein korkoa, vaan inflaatio jopa syö siitä summasta osan.

Rahastoihin voi kanssa sijoittaa pieniä summia, mulla on sellanen sopimus että tilipäivänä automaattisesti ostetaan parilla kympillä rahasto-osuuksia. Nyt just kun korot on tosi alhaalla, kannattaa ostaa, ja sitten kun maailmantalous tästä kohenee, rahasto-osuuksien arvo nousee ja kas, sulla on ilmaista rahaa ;P

PS. Maxine-laukku mustana on ihan superihana! :)

henni kirjoitti...

Mä en osaa säästää ollenkaan. Mulla on säästötili, mutta siellä ei oo rahaa ollenkaan. Kolikot ja pullorahat kerätään kyllä erilliseen purkkiin, jotka sitten viedään jossain vaiheessa pankkiin jos siellä vielä jotain on jäljellä... Usein nekin tulee otettua ruokakauppareissuja varten sitten kun on tiukempaa. Mekin ollaan kuitenkin molemmat oltu pitkään työttömiä, ja tällä hetkellä mä opiskelen työttömyysetuudella ja Make on töissä, missä se ei saa joka päivä täysiä tunteja tehdä. On vähän hankala pistää mitään syrjään, mutta kyllähän sekin onnistuisi jos en kävisi nettikaupoissa kattelemassa... :P Alkuvuodesta säästin mun tatuointeja varten, ja rahat olikin melkein jo kasassa, kunnes oltiin vararikossa ja ne jouduttiin käyttämään ruokaostoksiin. Sain lopulta kyllä ne tatskarahat nipistettyä muualta.

Tällä hetkellä koitan nyt saada kaikki tilivelat maksettua pois, ja kun oon velaton, niin säästän rahaa ennen kuin ostan mitään kivaa nettikaupoista. Tiliasiakkuudet on petollisia, ja haluun tästä velkakierteestä eroon jo. Tällä hetkellä säästän ainoastaan S-bonuksilla, siis bonukset menee S-tilille, jota ei muuten käytetä paitsi äärimmäisessä hätätilassa. Sinne myös pistetään rahaa jos tilillä sattuu jossain välissä olemaan jotakin ylimääräistä, eli se toimii ikäänkuin säästötilinä.

Leena kirjoitti...

Myrika: Kiitoksia vinkeistä ja täytyy nyt sitten kattoa mitä tuolta kaupoilta ja muualta löytyy!

Kartanonrouva Elise: Kadehdin kyllä muiden säästötaitoja. Se vaatii päättäväisyyttä jota mulla ei ole.. ja malttia. Ihanaa että sait talon itsellesi omilla rahoillasi <3

Lady Selena: Uusi kamera olisi kyllä niin ihana.. just tänään olen kironnut kökköä pikkukameraani joka toimii tosiaan ihan pattereilla.. huooohh.. Opintolainaakin olisi vielä maksettavana.

Werewolf: Kirpparit on just pahimpia, paljon kaikkea sika halvalla! Tuo hokemis juttu on mulle erittäin tuttua xD

Karoliina Kalma: Oivoi sentään, mä en osaa edes säätää muutamaa kymppiä enkä kyllä ymmärrä talouksista yhtään mitään. Mulla on tuolla lapsuuden aikainen säästöporsas.. Kiitoksia vinkistä, pitää pistää korvan taakse :)

henni: On kyllä tosi hankalaa pistää mitään syrjään kun sitä mistä pistäisi, on niin vähän. Velattomuus olisi ihanaa ja nyt tähtäänkin siihen..