perjantai 21. kesäkuuta 2013

Rococo theme week: Movies part 1

Pirates of the Caribbean

Teemaviikkoni toinen postaus sisältää rokokooaikaisia elokuvia joita olen katsonut tässä lähiaikoina. Ensimmäisenä katsoin omastakin hyllystä löytyvät neljä Pirates elokuvaa, jotka ovat varmasti kaikille lukijoille tuttuja. Jos et ole niitä nähnyt, niin ehdottomasti suosittelen. Juoni, vaatetus, erikoistehosteet, leikkaus, lavastus, kaikki toimii näyttelijöitä myöten. Leffoissa käsitellään niin vakavia juttuja, kuin yliluonnollisia ja vakaviakin asioita, luonnollisesti mukana on myös ainakin kolme ultimaattista rakkaustarinaa. Pidän kaikista neljästä, vaikka selkeästi kolme ensimmäistä osaa ovat niin ikään trilogia ja neljäs tehty lähinnä rahan takia, mutta juoneen ollaan saatu mukaan pari aiemmin tuttua näyttelijää ja elokuva jatkuu siitä, mihin kolmonen jäi. Ja kukapa ei rakastaisi Jackia tai merenneitoja (ja Musta partaa). Ja musiikkia. Oi tuota musiikkia.

Piraattiajan kultakausi oli suurinpiirtein vuosina 1660-1730, joten voipi olettaa, että elokuvat sijoittuvat suurinpiirtein siis kulta-ajan loppupuolelta 1800 luvun alkuun, jolloin rokokoo jo loppuikin ja viktoriaaninen aikakausi alkoi. Elokuvat sopivat siis täydellisesti teemaani ja ovat eräitä suosikkielokuvistani.

Pakko loppuun vielä mainita, että kun aikoinaan sain kakkosleffan käsiini dvdnä ja katsoin sitä isän kanssa olohuoneessa isolta telkkari, meni äitini siitä ohitse ja kysyi (Jackin juostessa pakoon kannibaaleja), että miksi tuo nainen juoksee niin hassusti. Muistan aina senkyseisen hetken ja sen kuinka isän kanssa naurettiin ja äiti meni aivan hämilleen,

Tässä vähän pukuinspistä. Barokki ja rokokoo ajassa on se siisti juttu, että kyseinen muoti oli arkkitehtuuria ja sisustusta myöten kertakaikkisen prameilevaa. Mitä näyttävämpään, värikkäämpää, isompaa ja kaikinpuolin upeampaa kaikki oli, sitä parempi. Oli erittäin härskiä näyttää paljaita sääriä, mutta korsetit oli kireällä ja kaula-aukot isoja ja kädet saivat näkyä ja kämmenelle pussailtiin ja kumarruksia riitti. 1800-luvulle mentäessä yhtäkkiä kaikki rauhoittuivat, muuttuivat sisäänpäin kääntyväisemmiksi, vaatteiden värikkyys väheni ja naiset verhoiltiin taas käsiä myöten hansikkaisiin (joita myös miehet käyttivät naisia kätellessään). On aina yhtä jännää ajatella eri aikakausia, koska ihmiset olivat kulloisinakin aikoina niin erilaisia muodiltaan, tavoiltaan ja moraaliltaan.

So it is my theme week time again with post number 2. First one on my rococo movie marathon list was Pirates of the Caribbean movie (all 4) and I have them on my own. These movies couldn´t be anymore well known but anyway they belong to my list because the time period is right. So pirates golden age was about 1660-1730´s and I think these movies are somewhere between where golden age ended and victorian age begins early 1800´s . The plot (funny and rough stuff) are well done, clothing wants me to have more money, special effects doesn´t bother me at all and I love that there is so much supernatural things in the plot. I think the fourth movie was made maybe just because they had so much money on last 3 ones, but hey, Jack, Blackie and mermaids! You can´t go wrong with those.

The funny thing about baroc and rococo is that everything was big, bold, colorful and oh so full of glamour. The bigger everything is, the better. It was very naughty to show some leg but oh how they showed their bust and arms with no shame. When Victorian age came, colors were darker, there were much less that kind of behavier what was in rococo time. Men and women couldn´t even touch each other without clothing between them (love the gloves though). What is funny about this thing, is that how different people are with different periods, they change the fashion, architecture, behavior and even their moral.























/Leena

2 kommenttia:

Heather Wielding kirjoitti...

Orlando Bloom ja Johnny Depp samassa leffassa ihanien pukujen kanssa, mikäpä voisi parempaa olla <3 Pitääpä katsoa nämä taas, vaikka mies aina minulle nauraakin kun sanon että "katsotaan ne, missä Legolas on merirosvo" :D

Leena kirjoitti...

Heather Wielding: Hii eipä voisin paremmin mennäkään<3