perjantai 20. huhtikuuta 2012

Victorian style for men

Viktoriaaninen aika länsimaalaisessa kulttuurissa oli eleganssin, säädyllisyyden ja tiukan etiketin ja sosiaalisten tapojen noudattamista. Miehillä tämä historiallinen (ja ehdottomasti oma rakkauteni tämän aikakauden tyyliin) aikakausi oli suhteellisen synkkä työn ja vapaa-ajan pukujen suhteen. Yksinkertaiset, puhtaat linjat, tummat värit sekä yksityiskohtaisuus oli miesten tyylin pohja. Kenties siksi ei voi olla vaikea ymmärtää, miksi tämä neiti tykkää sen ajan miesmuodista (ja naistenkin, mutta siitä toisella kertaa).

Viktoriaaninen aikakausi on määritetty Kuningatar Victorian hallituskaudeksi, joka hallitsi vuodesta 1837 vuoteen 1901. Muotiin miehillä kuului käyttää aina takkia, hattua ja liiviä aina yleisillä paikoilla, kaikki muu olisi ollut sopimatonta.

Liivit

Liivit olivat miesten tavaramerkki. Tämä kyseinen vaatekappale oli keskeinen asun kokonaisuutta. Liivit saattoivat olla värikkäitä tai tummia ja sitä saatettiin käyttää myös asusteena sopimaan yhteen puvun kanssa. Samaa pukua saatettiin käyttää monia kertoa erilaisen liivin kanssa. koska se muutti koko asukonaisuutta. Päiväkäyttöön tai toimistotyöhön liivit tehtiin villasta tai puuvillasta. Muodollisempi liivi taas oli värikäs ja tehty silkistä.

Hatut

Hattu oli myös yhtätärkeä kuin liivikin ja niitä löytyikin erityylisiä jokaiselle sopivaksi. Silintereitä käytettiin muodollisissa tilaisuuksissa ja tilanteissa, mutta varakkaat miehet käyttivät niitä välillä myös muuten vain. Knallit tai vastaavanlaiset koppahatut yleistyivät nopeasti vuosien vieriessä ja ne ilmestyivät hyväksyttäväksi päivä käyttöön. 
Takit

Pukeutumisessa, varsinkin ulkokäytössä viktoriaaniset miehet käyttivät lievetakkia joka on pitkä takki, jossa on tavallaan hamemainen alaosa jonka helma yltää hieman polvien yläpuolelle. Tälläistä takkia käytettiin päivisin ja myös iltaisin ja se oli yksi suosituimmista miehen vaatteista siihen aikaan.

Parrat

 Tyyliin liittyi tarkasti myös hyvin trimmattu parta. Ennen viktoriaanista aikaa miehillä ei sopinut olla minkäänlaista partaa tai viiksiä, mutta ajan muuttuessa viktoriaaniseksi muoti muuttui täysin päinvastaiseksi, pulisongit, viikset ja poskiparrat olivat todellakin in. Eli jos satut pitämään viktoriaanisesta tyylistä ja hakemaan sitä itsellesi, niin eikun partaa kasvattamaan!

Asusteet

Solmiot, toisinsanoen kravatit, taskukellot ja kävelykepit tulivat viktoriaaniseen aikaan pian suureen muotiin miehille (mielestäni kaikkien näiden pitäisi olla edelleen joka miehen asusteita). Solmiot olivat joko kapeita, tavallisia tai isoja ja suorastaan röyhelöisiä. Mitä hienompi ja arvokkaampi kello, sitä paremmalta se näytti status symbolina. Kävelykepit taas olivat joko suhteellisen korutonta puuta, mutta jos halusi kepinkin näyttävän statuksen mukaiselta, niitä sai myös messinkikoristuksilla. Pitänee myös mainita ja muistuttaa, että viktoriaaniseen aikaan ei ollut sopivaa naisten ja miesten koskettaa toisiaan julkisella paikalla paljaalle pinnalle, näin ollen kaikenlaiset käsineet olivat pakollisia sekä miehillä, että naisilla. Tästä voidaankin päätellä miksi kaikki asut siihen yleisesti on olleet suht konservatiivisia, peittäviä ja miksi niistä on sen takia tehty yksityiskohtaisia ja koristeellisia. Parhaat vaattethan itselle saa aina erikseen tilaamalla ammattilaiselta ja itse olen tilannut vaatteita Sanna Von Steamilta, kyseiseltä neitoselta saa myös tilattua taskukelloja ja ketjuja niihin . Ja jos joku tahtoo lisätä listaani hyviä saitteja, kauppoja ja jos satut vaikka itse tekemään vaatteita niin voin lisätä sinut listaani! Miesten vaatteista tosin tällä kertaa kysymys.

Translation (from here)

The Victorian Era in the Western part of the world was a time of elegance, formality, propriety and strict attention to etiquette and social mores. For men, the historical period was marked by fashions that were formal, elegant and somewhat somber during their work and leisure hours. Clean, basic lines, dark colors and an attention to detail were integral elements of the Victorian man's style of dressThe Victorian Era is defined as the period of Queen Victoria's reign in Great Britain from 1837 to 1901. According to Gentleman's Emporium, clothing, dress and personal grooming in the Victorian Era were significantly more formal than they are today. With the exceptions of workmen performing hard labor, men were expected to wear a coat, hat and vest at all times in public. Anything less would have been considered inappropriate and run counter to societal values.According to Gentleman's Emporium, one of the most basic elements of the Victorian man's wardrobe was the waistcoat or vest. This piece was considered to be the axis of the man's ensemble. Vests could be brightly colored or dark and would often be used as an accessory to change the tone of a suit. The same suit could be worn a number of times with different vests, thereby changing the appearance of the overall outfit. Vests or waistcoats made of wool or cotton were common for daytime or for office wear, whereas colorful silk vests were more common for formal events.
 • Hats were of equal importance to the Victorian man's ensemble, and there were many popular variations. Top hats were reserved for more formal occasions, although they were occasionally worn during the day by men of means. Bowler hats or derbies grew increasingly common as the years passed and were considered appropriate day wear. The outerwear of choice for Victorian men was the frock coat, a long coat with a full skirt and a hem that hit above the knees. This garment was worn day or night and was a staple of any Victorian man's wardrobe.
 • Careful grooming of facial hair was also characteristic of the Victorian Era man. According to Victoria's Past.com, the years preceding the Victorian Era were known as the Regency period in which the style for men was to be clean shaven without a beard or a mustache. In the Victorian era, however, the fashion was quite the opposite, and mustaches, mutton chops and all manner of whiskers were a significant part of the period's style.  According to Gentleman's Emporium, ties (which were also known as cravats), pocket watches and walking sticks were popular accessories for men of the Victorian era. Ties could be thin and basic or wide and frilly, and pocket watches of the highest quality were considered status symbols. Walking sticks could be simple wood or topped with or brass decoration. It went against the laws of propriety for men and women to touch each others' bare skin in public, and so gloves were very common for both men and women.

  According to Victoria's Past.com, the Victorian era was a time of great modesty and attention to social propriety. There were definite and formal laws that governed all kinds of social intercourse between men and women, and dressing appropriately was considered to be of the utmost importance. The formal nature of social interactions and the strict rules of conduct may be helpful in explaining the Victorian affinity for formal dress in nearly every situation.

  Links to buy  /Leena

  9 kommenttia:

  E kirjoitti...

  Mukava postaus, ja täydellinen aihe ;) Itse en ole erityisemmin tutustunut miesten pukeutumiseen, mitä nyt miekkosia on vilahdellut vanhoissa kuvissa, joita harrastan. Kartanonherrani kyllä pitää sen tyylisistä vaatteista, ei tosin omaa pukeutumisessa samanlaista rohkeutta kuin minä. Jään odottamaan kuvia sinusta viktoriaanisissa vaatteissa!

  La Fèe / Keijupölyä ja Sinfoniaa kirjoitti...

  Ihan mielettömän upeita miesten asuja! Ja hyvä kirjoitus :)

  Jenni kirjoitti...

  Voi että kun nämä kuvat inspiroivat pukemaan tänään korsetin päälle ja laittamaan tukkaa nätisti! ^^ Tää oli muutenkin tosi kiva postaus, vaikka itse kaiken tiesinkin jo ennestään mutta nuo kuvat oli todella ihania :)

  Hiidenneito kirjoitti...

  Tällaisia lukiessa tulee aina niin harmitus, kun enää ei pukeuduta tällä lailla! Juuri tässä viktoriaanisessa tyylissä yhdistyy mun(kin) mielestä kaikki aivan parhaat jutut:) Huoh, pitää tyytyä katsomaan leffoja ja jotain Poirotia... Tuleeko sun miehelle sitten tän tyyliset häävaatteet? *uteliaisuus*

  Jurassic Goth kirjoitti...

  My husband loves Victorian and Regency style clothing although he says is not a re-enactor so tends to take elements of the style and doesn't worry if the fabrics are "period" and often adds a gothic or steampunk twist to things. It is a wonderful look and I wish more men dressed with such style :-)

  Leena kirjoitti...

  Kartanonrouva Elise: Onko ihme että sä oot heti ekana kommentoimassa näitä postauksia xD Sais minunkin miekkoseni pukeutua vähän tähän malliin..

  Maarit: Hienoa kun pidät :)

  Jenni: Kiva kun pidit vaikka mulla oli kauhee paniikki kun en löytäny ihan niin paljon sellasia kuvia kun oisin tähän halunnut..

  Suvi: En oikeen tiedä ees mistä Jani hommaa vaatteensa kun se on niin antikiinnostunut hommaamaan pukuansa, argh, alkaa iskemään jo paniikki, miesten puvutkin kun tuppaa maksamaan. Poirot on btw 1900 luvun alku puolesta puoliväliin. Hyvä se silti on! <3 Kyllä sillonki osattiin pukeutua.

  jurassicgoth: I wish that too! <3

  Madame Macabre kirjoitti...

  Great post, I loved all the photos.

  Sonja kirjoitti...

  Hää tulossa ja etsitään miehelle pitkää mustaa tyylikästä (ehkä hieman viktoriaanis tyylistä) takkia. Sivun kymmenennessä kuvassa (miehellä lyhyet vaaleat kiharat hiukset) oleva takki on upea! Mistähän olet kuvan löytänyt? Pohdin vain että löytyisiköhän kyseistä takkia jostain myynnissä.

  Leena kirjoitti...

  Madame Macabre: I am glad I like them :)

  Sonja: Kyseinen kuva löytyi ihan googlen kuvahausta, kannattaa kokeilla sellasia hakusanoja ku vaikka victorian clothes for men tai jotain vastaavaa :)